28 maja 2019

Sprawozdanie z realizacji programu „Świadomy swoich praw obywatel” w roku szkolnym 2018/2019

Program „Świadomy swoich praw obywatel” zrealizowany został przez radców prawnych Okręgowej Izby Radców Prawnych w Kielcach w następujących szkołach województwa świętokrzyskiego:

• Szkole Podstawowej nr 25 im. Kornela Makuszyńskiego w Kielcach;
  • Szkole Podstawowej nr 39 im. Stanisława Moniuszki w Kielcach;
  • Szkole Podstawowej w Rakowie;
  • II Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Śniadeckiego w Kielcach;
  • IV Liceum Ogólnokształcącym w Kielcach,
  • VI Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Kielcach.

W ramach prelekcji prowadzący zaprezentowali uczniom stroje radców prawnych, omówili drogi dojścia do zawodów prawniczych, a także przedstawili, na czym polega wykonywanie zawodu radcy prawnego, adwokata, sędziego, prokuratora, notariusza i komornika. Omówiono podstawowe zasady postępowania przed sądem oraz przybliżono uczniom pojęcia takie jak zdolność prawna, zdolność do czynności prawnych, a także wyjaśnili zasady odpowiedzialności zarówno cywilnej, jak i karnej uczniów w zależności od ich wieku. Na koniec każdego ze spotkań radcowie prawni udzielali odpowiedzi na pytania zadawane przez uczniów.

Podsumowując kolejny rok działalności w ww. programie, w dniu 25 kwietnia 2019 roku w siedzibie Okręgowej Izby Radców Prawnych w Kielcach odbył się etap okręgowy IV edycji Ogólnopolskiej Akademii — Konkursu Wiedzy o Prawie organizowany przez Centrum Edukacji Prawnej Krajowej Rady Radców Prawnych. Do rywalizacji, po uprzednich eliminacjach szkolnych przystąpiło 20 uczestników ze szkół podstawowych i gimnazjalnych z województwa świętokrzyskiego i mazowieckiego.
Laureatami zostali:

• I miejsce — Oliwia Jarosz ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Skarżysku-Kamiennej
  • II miejsce — Amelia Gugała z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni-Letnisku
  • III miejsce — Amelia Sieczka — ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Skarżysku-Kamiennej.

Zwyciężczyni będzie reprezentować województwo świętokrzyskie w etapie centralnym Akademii. Życzymy powodzenia.